Info over adoptie

Algemeen

Omdat we gaan voor 100% gelukkige dieren en tevreden adoptanten, willen we genoeg tijd uittrekken om samen met jou op zoek te gaan naar een nieuwe huisgenoot. Om die reden werken we enkel op afspraak. 

Om in aanmerking te komen voor adoptie, is het invullen van onze vragenlijst een absolute must. Van zodra we jouw gegevens intern hebben verwerkt, nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op voor een verdere kennismaking met al de katten die beantwoorden aan je zoekcriteria.  
 
Houd er rekening mee dat we veel adoptieaanvragen ontvangen, waardoor je mogelijks even moet wachten op een reactie van ons uit. Indien er geen kat is die aan jouw gewenste criteria voldoet, blijft jouw aanvraag in onze database staan. We raden aan om zelf onze website steeds in het oog te houden voor een eventuele match.

Wil je een kitten adopteren? 

Wil je graag een kitten adopteren, vul dan onze vragenlijst in. Onze kittencoördinator zal contact met je opnemen. Kittens jonger dan vijf maanden oud plaatsen we per twee, zo kunnen ze van elkaar leren wat wel en niet mag. Waarom dit het geval is, kan je hier lezen.

Wil je een muizenvanger adopteren?

Het komt voor dat we wilde katten uit ons zwerfkattenbeleid moeten herplaatsen omdat hun leefgebied te gevaarlijk is of verdwenen is. Heb je plaats voor een muizenvanger? Neem dan contact met ons op.

Tarieven
 • Kat/kitten: €185
 • 2 kittens: €350 
 • Stalkat: vrije bijdage

Voor oude, chronische zieke dieren en dieren met een stamboom geldt een apart tarief.

Katten ter adoptie

Afstand

Een dier afstaan? Hoe goed doordacht de keuze van een huisdier ook kan zijn, er zijn altijd situaties waar een dier een nieuwe thuis nodig heeft.
Waarom je kat herplaatsen via de Dierenbescherming Mechelen?
 • No-kill beleid, we doen ons best voor elk dier, ongeacht ras en leeftijd
 • Goede medische opvolging
 • Uitgebreide gedragstesten, opstellen van trainingsplannen voor een makkelijkere adoptie
 • Expertise in het zoeken naar een goede, nieuwe thuis
 • Professionele en respectvolle houding
Praktische info
 • Je maakt een afspraak
 • Je brengt je identiteitskaart, het vaccinatieboekje van het dier en eventueel ook registratiepapieren, stambomen en medische verslagen mee
 • We overlopen een vragenlijst zodat we zoveel mogelijk informatie hebben om een geschikte adoptant te vinden
 • Betaling van de afstandsbijdrage
Je kan natuurlijk enkel een dier afstaan als dat jouw eigendom is. Wil je iemand helpen om een dier af te staan die zelf niet naar de Dierenbescherming Mechelen kan komen? Contacteer ons en we bekijken samen de mogelijkheden.
Tarief
 • Kat: €30

OPMERKING: Voor dieren die niet in orde zijn volgens de wet, die niet in orde zijn met hun vaccinaties en/of voor dieren buiten ons werkingsgebied, wordt een bijkomende bijdrage aangerekend.

Gevonden / verloren

Een kat gevonden?

Wanneer je een kat in ons werkingsgebied vindt, contacteer ons of de lokale politie. Het binnenbrengen van gevonden dieren is gratis.

Alle gevonden katten worden gecontroleerd op een chip en de ongeruste dierenvriend wordt verwittigd. Dieren zonder chip worden op onze Facebookpagina geplaatst zodat ze herkend kunnen worden. Ze worden wel eerst wettelijk in orde gebracht door ons opvangcentrum. De kosten daarvan vallen ten laste van de eigenaar.

Hoe weet je welke kat je best binnenbrengt en welke niet?

De meeste katten lopen vrij rond en niet elke huiskat heeft een halsbandje. Daarbij komt ook nog dat katten slimme dieren zijn, zeker als het op eten aankomt.

Wanneer breng je best een kat binnen?

 • Als de kat gewond of ziek is
 • Als de kat ineens opduikt en het grootste deel van de dag in de buurt blijft
 • Als navraag bij de buren niets oplevert
 • Kittens breng je best altijd binnen
Is je eigen kat verloren?

Alle gevonden dieren die worden binnengebracht controleren we op een chip. Zorg dus dat je dieren gechipt zijn en dat de registratie correct gebeurd is. Is je dier niet gechipt, hou dan zeker onze Facebookpagina in het oog. Je mag altijd een gedetailleerd mailtje sturen naar info@dierenbeschermingmechelen.be over de vermissing van je viervoeter.

Hieronder een aantal tips die kunnen helpen om je kat terug te vinden:

 • De meeste katten worden per ongeluk opgesloten. Vraag zeker in de buurt na of mensen eens kijken in hun garage, tuinhuis, …
 • Deel flyers uit met een foto en informatie wat je kat uniek maakt. Heeft de kat een specifiek vlekje ergens?
  Vraag lokale winkels en dierenartsen om deze flyer op te hangen
 • Gebruik sociale media: je eigen pagina, maar ook lokale pagina’s
 • Ga vooral zoeken ‘s avonds laat of ‘s morgens vroeg, wanneer het buiten stil is
 • Zorg dat ze toch buiten een veilig plaatsje heeft als ze opduikt. Zet water en eten buiten en een doos met dekentje op een droog plekje
 • Maak gebruik van het geurvermogen van de kat: zet de kattenbak buiten, hang gedragen kleren buiten, …
 • Zie je je kat, maar kan je de kat niet vangen, dan kan je bij ons een vangkooi uitlenen (enkel voor inwoners van de contractgemeenten)
 • Geef niet op!
Wonderbaarlijk Werelddierendagverhaal
Vorig jaar sloten we Werelddierendag af met een prachtig verhaal. Het katje Fleur werd bij ons binnengebracht. Ze werd gevonden op een bedrijventerrein in Mechelen, maar liefst 7 kilometer van haar gouden mandje thuis.
Fleur was gelukkig gechipt, waardoor we de eigenaar meteen konden contacteren. Blijkbaar was ze al 10 (!) dagen vermist. Poor thing!
 
Het mooiste is dat ze net die dag, op Werelddierendag, 3 kaarsjes mag uitblazen. Het grootste cadeau dat Fleur zich kon wensen is uiteraard de hereniging met haar baasjes – en omgekeerd ook natuurlijk!
 
Ons hartje is enorm gesmolten door dit verhaal. Het jouwe ook? 💗
 
Zo zie je maar: het chippen van je huisdier loont! Wist je dat dit in België verplicht is? Ontdek meer op deze handige pagina’s over verplichte castratie/sterilisatie en verplichte identificatie en registratie van katten. 

Zwerfkatten

Een zwerfkat, wat is dat?

Zwerfkatten zijn verwilderde katten die buiten leven en geen menselijke thuis hebben. Vaak zijn het katten die in het wild werden geboren en nooit met mensen hebben leren omgaan. Ze zijn mensenschuw en nauwelijks of zeer moeilijk te socialiseren.

Maar het kunnen ook verwilderde katten zijn die verloren zijn gelopen, of zelfs aan hun lot overgelaten zijn. Deze katten zijn wel sociaal en kunnen zich weer aanpassen aan een leventje als huiskat.

De voordelen voor jou

Het heeft ook voordelen voor jou dat de zwerfkatten nadien op dezelfde plek worden vrijgelaten. Zo is het een win-winsituatie voor de kat en jou.

De katten kunnen zich niet meer voortplanten (geen ongewenste kittens meer, ziektes verminderen, …)

Doordat ze op de vangplek worden uitgezet, blijft dit hun territorium. Hierdoor komen er geen andere, niet-steriele katten in de plaats

Wat moet je doen als je een zwerfkat ziet?
 • Bonheiden: meld de zwerfkat aan de milieudienst van je gemeentebestuur, zij sturen deze melding aan ons door
 • Haacht: meld de zwerfkat aan de milieudienst van je gemeentebestuur, zij sturen deze melding aan ons door
 • Heist-op-den-Berg: meld de zwerfkat aan de milieudienst van je gemeentebestuur, zij sturen deze melding aan ons door
 • Mechelen: contacteer dan rechtstreeks de Dierenbescherming Mechelen vzw
 • Sint-Katelijne-Waver: meld de zwerfkat aan de milieudienst van je gemeentebestuur, zij sturen deze melding aan ons door
 • Willebroek: contacteer dan rechtstreeks de Dierenbescherming Mechelen vzw

Woon je in een andere gemeente? Neem dan contact op met de lokale milieudienst.

Hoe gaan we te werk?
1 vangen

Om de katten te vangen, worden er diervriendelijke vangkooien gebruikt. Je kan deze vangkooien uitlenen bij verschillende instanties. Deze vangkooi wordt best in de vertrouwde omgeving van de kat gezet. Je hebt het meeste kans om een kat in de avond te vangen. Zet de vangkooi niet open voor het weekend, maar hou rekening met onze openingsuren. Hoe minder lang de kat in een onbekende omgeving moet zitten, hoe beter.

2 neutraliseren

Dit betekent steriliseren/castreren. Eens de katten gevangen zijn, worden ze door de dierenarts onvruchtbaar gemaakt. Tijdens de operatie wordt er ook een stukje uit het oor geknipt. Hierdoor weet men dat de kat al geholpen werd. De katten krijgen ook een check-up en worden indien nodig verzorgd.

3 uitzetten

Na de neutralisatie wordt de kat in zijn/haar vertrouwde omgeving teruggeplaatst. Het voordeel hiervan is dat de overlast vermindert of zelfs verdwijnt omdat de katten nu steriel zijn. Er komen ook geen andere niet-steriele katten in de plaats.

Katten die niet gechipt zijn en geen halsbandje omhebben, komen in onze opvang terecht. Op deze manier hebben we al talrijke verloren katten met hun eigenaar herenigd. Als er geen eigenaar gevonden wordt, komen ze ter adoptie.

Als we ze verplaatsen kennen ze hun omgeving niet meer. Ze blijven niet ter plaatse, zijn gedesoriënteerd, vinden geen eten of water, gaan sneller een ongeluk krijgen, etc … Daarnaast wordt elk kattenvrij gebied snel weer ingenomen door andere katten. De beste oplossing is om het gebied te laten bewaken door steriele katten, zodat er geen niet-steriele katten komen die weer voor meer overlast zorgen.

Katten die 3-4 maanden en ouder zijn kunnen (bijna nooit) als huiskat gehouden worden. Ze zijn niet gewend aan mensen en zijn heel schuchter. Het is te laat voor socialisatie.

Jonge kittens worden geplaatst in onze opvanggezinnen en komen ter adoptie. Hoe jonger de kittens zijn, hoe groter de kans is dat ze nog te socialiseren zijn naar een leven in huis.

Sterilisatiecampagnes Mechelen & Willebroek

Hoe werkt de sterilisatiecampagne?

Je gaat met je UiTPAS en identiteitskaart naar het Huis van de Mecheleaar, Sociaal huis of Dierenbescherming Mechelen. Daar krijg je een formulier en een lijst van dierenartsen die samenwerken met dit project.

Wie komt in aanmerking?
Mechelen: Gezinnen met een UiTPAS met kansentarief die gedomicilieerd zijn in Mechelen en deelgemeenten.
 
Willebroek: Gezinnen met een Vrijetijdspas die gedomicilieerd zijn in Willebroek en deelgemeenten. 
Wanneer loopt deze campagne?
De actie zal het hele jaar door lopen (tenzij het volledige budget vroeger opgebruikt is).
Hoeveel kost het maximaal?
 • Sterilisatie: €25
  (er wordt €85 vergoed)
 • Castratie: €10
  (er wordt €55 vergoed)
Deelnemende dierenartsen uit Mechelen
 • Dierenartsenpraktijk Argos Zepstraat 4 – 015 63 52 70
 • Decru Luc & Partners Leuvensesteenweg 117 – 015 41 40 37
 • Geerens Sarah Brusselsesteenweg 399 – 015 43 07 34
 • Louis Dirk Boerenkrijgstraat 155 – 015 20 41 26
 • Massart Koen Sint-Lambertuslaan 31 – 015 41 29 39
 • Van Den Broeck Stefanie Biesblokstraat 9 – 0474 56 12 11
 • Vander Kuylen Bart, Leen & Evelien Koning Albertstraat 4 – 015 20 50 88
 • Vets & Pets Hooiendonkstraat 60 – 0493 07 20 06
Deelnemende dierenartsen uit Willebroek
 • Dierenartsenpraktijk Borghys-Thys Heindonksesteenweg 190 – 03 886 57 29
 • Dierenartsenpraktijk De Bron Guido Gezellestraat 29 – 03 290 05 48
Wat zijn de voordelen van castratie?
 • De kater gaat minder op ‘jacht’ en blijft dichter bij huis. Je hebt dus minder kans dat de kat gaat rondzwerven en lange tijd van huis blijft
 • Gecastreerde katers gaan minder sproeien/plassen in huis
 • De urinegeur van gecastreerde katers ruikt minder sterk
 • De kat gaat minder snel vechten met andere katten uit de buurt, zo wordt de kans op letsels en besmettelijke ziektes een pak minder
Wat zijn de voordelen van sterilisatie?
 • De kans op tumoren van de melkklieren is sterk verkleind
 • Geen kans meer op tumoren eierstokken
 • Minder kans op baarmoederontsteking
 • Geen ongewenste zwangerschappen meer
Wat zijn de voordelen van chippen?

Wanneer een kat verloren loopt of omwille van een bezorgdheid in het asiel wordt binnengebracht, kan via de registratie de eigenaar direct gecontacteerd worden.

Op die manier hebben al katten die maanden en zelfs jaren aan het rondzwerven waren, hun thuis kunnen laten terugvinden.

Alle katten moeten gesteriliseerd/gecastreerd, gechipt én geregistreerd zijn voor ze van eigenaar veranderen (ook als je de kittens gratis weggeeft!).

 • Katten geboren NA 31 maart 2018 moeten vóór de leeftijd van 5 maand gesteriliseerd/gecastreerd, gechipt én geregistreerd zijn
 • Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moeten ook geneutraliseerd en geregistreerd worden 2020

Ja, per jaar kunnen maximaal 2 katten per gezin geholpen worden aan dit gereduceerd tarief.

Dat kan al veilig vanaf de leeftijd van 8-9 weken. Omdat de geslachtsorganen nog niet volledig ontwikkeld zijn, is de sterilisatie/castratie van kittens ook minder ingrijpend (minder doorbloeding, dus minder bloedverlies). Kittens herstellen dan ook vlugger van een sterilisatie dan een volwassen kattin.

Deze is gratis bij verhoogde tegemoetkoming. Je kan de UitPAS aanvragen bij UiT in Mechelen of het Sociaal Huis. Daarvoor heb je je identiteitskaart nodig en een geldig attest van statuut “verhoogde tegemoetkoming” (dit attest kan je aanvragen bij je mutualiteit). Dit kan je nagaan: bij een verhoogde tegemoetkoming is het derde en laatste cijfer van de 6 op de klevers van je mutualiteit een 1.